ארטישוק ממולא |
אחרי שנה שלמה בה שרצנו, החתיך ואני, בביתה של אימי המופלאה, הגיעה השעה לבעוט את עצמינו החוצה ולעבור לגור יחד. עבדתי אז ברמת-גבריאל והחתיך בחיפה והוחלט לגור באמצע (הקרוב יותר לעבודה שלי ;-))- - - בקיבוץ רמת דוד, שהוא, חשוב לציין, קרוב מאוד גם למקום מגוריה (דאז) של אימי המופלאה.
לעבודה יצאתי אותו בוקר מביתה של אימי (המעבר המיועד היה אמור להתרחש רק בערב- כלומר הייתי אמורה לשוב מהעבודה הישר לביתי החדש) כך שפרידת בוקר דרמטית לא נרשמה, אך משהגיעה השעה לעזוב את העבודה הרגשתי שאני מתפרקת.
אני?! לא אגור עם אמא שלי?! איפה נשמע דבר כזה?
מייד התקשרתי אליה לקטר קצת. "מה אני אעשה" ו"אני ממש מתגעגעת" (ראיתי אותה 10 שעות קודם לכן, כן?) והיא, בלי להתרגש מהמעמד ענתה: "נו אז מה הבעייה? בואי, יש שניצלים!"
תוך רבע שעה הייתי אצלה ואכלתי את השניצלים הטעימים ביותר שאכלתי מימיי. גילוי נאות- שניצלים היו מאז ומעולם המאכל האהוב עלי ביותר. מתכון לשניצלים של אמא שלי אפשר למצוא כאן, אבל סיפרתי את כל הסיפור הזה רק משום שאני כל כך מתגעגעת לאוכל של אמא שלי; לאוכל ביתי, אמיתי. (כי מה לעשות שהאוכל ב"מסעדות ביתיות" לא ממש ביתי וכמותו גם האוכל (האהוב עלי מאוד) של סבתי שתחייה ושל דודתי התותחית. הן מבשלות נהדר, אבל זה לא האוכל הביתי שלי, זה לא האוכל שאני גדלתי עליו. ואם להעמיד דברים על דיוקם-
טעימים ככל שיהיו- אלה לא "השניצלים של אמא שלי"...
אגב, רבע שעה אחרי שפירקתי ערימת שניצלים (רובם ישר מהמחבת) הגעגועים מיצו את עצמם ואני והחתיך (שהגיע אף הוא בינתיים) יצאנו לחנוך את מעוננו החדש ברמת דוד.
פלפלים בשלושה צבעים |
ולכבוד המתכון שאני מפרסמת בפוסט הזה, אנקדוטה קטנה נוספת.
אקדים ואומר- מתכונים שלי אני אף פעם לא נותנת. למדתי את זה מסבתא של גילצו, סבתא חנה, שיכולה ללמד את יאיר גרבוז בכבודו ובעצמו מה זה באמת להיות פולני. כשגילצו סיפרה לי לראשונה שסבתה לא מחלקת מתכונים, כלומר, היא "לא זוכרת אותם"- הוקסמתי ואימצתי. טעים לכם? בואו שוב. אני מבטיחה להכין. או במילים אחרות- אם תכינו את זה לעצמכם כבר לא תבואו ואני זו שאמצא את עצמי יושבת לבד בחושך.
אימי, כמו כל אדם נורמלי, דווקא חילקה את מתכוניה לכל דיכפין. לכן ממש הופתעתי באותו ערב חורפי כשהתחשק לי מהארטישוקים הממולאים שלה והתקשרתי לבקש את המתכון. היא ניסתה להניא אותי מלהכין אותם בעצמי. הטענה היתה שברגע שאתחיל לבשל אותם בבית שלי, יימאס לי מהם, אני כבר לא ארצה לאכול אותם אצלה וחבל, כי גם ככה היא שוברת את הראש כל פעם מה להכין כשאני באה (שכן, אני מ-א-ו-ד בררנית באוכל, אבל בצד הרע של הסקאלה. כאמור שניצל וצ'יפס, מבחינתי, זו המנה המושלמת).
![]() |
מטגנים בצל ופלפלים בשלושה צבעים |
ובכן, אחרי ששיטחה בפני את טענותיה ואני התעלמתי מהן- היא נתנה לי את המתכון אבל לא הסתפקה רק בו: בשל היותי (אז, אז...) סטודנטית דלפונית- גם את הפרודוקטים היא היתה מספקת לי: היא היתה קונה לי שקי ענק של לבבות ארטישוק קפואים ונקיים ולצידם, בנפרד כמובן, את הבשר הטחון.
כמובן שטענתה של אימי התבררה בדיעבד כמוצדקת להחריד: חודש אחרי שהכנתי ואכלתי את הארטישוקים הללו כל סופשבוע, הגעתי לביקור אצל אימי וסיר הארטישוקים הענק שהכינה- נותר בשלמותו.
לצערי הרב, לא משנה כמה אני מנסה לשחזר את המתכון הטעים הזה שלה, זה לא יוצא אותו דבר. חסר לי מרכיב אחד חשוב מכל, שלא היה כתוב-
אהבה של אמא .
ארטישוק ממולא
(מתכון של סוניה המקסימה, שהיתה המזכירה של אימי)
החומרים הדרושים להכנת 20 לבבות ארטישוק ממולאים:
2 בצלים גדולים חתוכים לרצועות או קוביות- מה שאוהבים.
5 שיני שום.
2 גזרים חתוכים לרצועות.
1 פלפל ירוק חתוך לרצועות.
1 פלפל צהוב חתוך לרצועות.
1 גמבה אדומה חתוכה לרצועות.
1/2 צרור סלרי קצוץ דק ויפה.
1 כוס מים פושרים.
1/2 לימון סחוט.
20 תחתיות ארטישוק.
1/2 לימון סחוט.
20 תחתיות ארטישוק.
ובגיזרת התבלינים: פלפל שחור, מלח ופפריקה.
החומרים הדרושים למילוי הבשר:
1/2 ק"ג בשר טחון (אפשר לחלק לחצי מהכמות בשר בקר והחצי השני עוף/הודו טחון).
1 בצל חתוך דק-דק-דק.
1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה.
1 ביצה.
1/2 חצי כוס פירורי לחם
1/2 חצי כוס פירורי לחם
הוראות הכנה:
1. מטגנים את רצועות/קוביות הבצל עד שהן שקופות.
2. מוסיפים שום כתוש (נזהרים- לשום יש נטייה להישרף מהר).
2. מוסיפים שום כתוש (נזהרים- לשום יש נטייה להישרף מהר).
3. מוסיפים את הסלרי הקצוץ ומכסים את הסיר למרות שהריח כמעט מאלץ אותך להמשיך ולהינות ממנו כשהסיר פתוח...
4. מוסיפים את הגזרים והפלפלים, מערבבים היטב וסוגרים את המכסה. נותנים לכל החגיגה הזו זמן - מחכים עד שכל הירקות יתרככו קלות.
5. בינתיים מכינים את תערובת הבשר: מוסיפים לבשר הטחון את הבצל, הפטרוזיליה, פירורי הלחם והביצים ומערבבים היטב. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.
6. חוזרים לסיר הירקות: כשאלה התרככו וצבעם התבהר- מוסיפים את המים, הלימון, מל"פ ואבקת מרק עוף (מי שלא בעניין- אפשר בהחלט לוותר על האבקה).
7. נותנים לרוטב לרתוח (בעבוע קל, לא יותר) ובינתיים מגלגלים מהבשר כדורים ומכניסים אותן בעדינות לתחתיות הארטישוק.
8. מבשלים כשלושים דקות על להבה בינונית-נמוכה ואוכלים מייד, למרות שאפשר להקפיא אותם בכיף :-) מומלץ להגיש עם אורז לבן.
אגב- אם נשאר מתערובת הבשר- פשוט תגלגלו לקציצות ותפזרו בסיר. הרוטב ממש טעים וזה כיף שיש גם קציצות "סתם" למי שמעדיף.
אגב- אם נשאר מתערובת הבשר- פשוט תגלגלו לקציצות ותפזרו בסיר. הרוטב ממש טעים וזה כיף שיש גם קציצות "סתם" למי שמעדיף.
ארטישוק ממולא |
ארטישוק ממולא ברוטב לימוני |
מעורר תאבון!
השבמחקהנה הגענו לפסח וחיפשתי את המתכון של הארטישוקים שאמא טובה נתנה לי
השבמחקאני אוהבת מאוד לעשות אותם כוון שהם טעימים ברמות
והנה נזכרתי הנה פסח מתקרב ולפני שנתיים שבשבילי זה המוון זמן הודיע לי טובה חברתי הטובה שהיא חולה חשכו עיני וידעתי שהמצב לא טוב היא השביע אותי שלא אספר לאף אחד וכך ביקשה ממני שאבוא לחגוג את ליל הסדר עם סבתא סימי ומשפחתה הייתי מופתעת כוון שאף פעם לא חגגתי ללא משפחתי אבל הלב אמר לי עשי זאת תחגגי איתה היה נהדר ולא אשכח את החג הזה אני נזכרת בה כל הזמן עד עכשיו לא יכלתי להגיב
אבל הגיע השנה ואני מעריצה אותך שירן שהעלת את כל המתכונים על הכתב וכל הזמן אני קוראת בשקיקה ומחכה לעוד
תמיד אזכור אוהבת דניאלה
נכנסנו לפני יומיים לדירה חדשה.
השבמחקאז בין ניקיון לניקיון,
ואחרי שנוסו כל הוריאציות של המאכל הידוע כ"סנדוויץ' עם גבינה לבנה",
רציתי משהו שייתן לנו טעם של בית. אחרי הכל - זה מה שאנחנו מנסים ליצור כאן.
את הבלוג אני קוראת בהנאה כבר כמה זמן, והמתכון הזה הגיע בול בזמן. אז תודה רבה, היה *נורא* טעים (הלימון ברוטב - וואו!) ועשה לנו הרגשה של בית.
איך ריגשת אותי..! כל כך שמחתי לקרוא מה שכתבת :)
מחקתתחדשו על הדירה!
חייבת להגיד לך שעשיתי הרבה מתוכנים לארטישוק, זה המתכון המוצלח ביותר !
השבמחקהמתכרתי .תודה
בהחלט המתכון המנצח לארטישוק וניסיתי את כל הסוגים ,המתכון הזה לוקח בגדול. הפך למנת הדגל שלי.
השבמחקתודה רבה על השיתוף