יום שישי, 18 במרץ 2011

ארטישוק ממולא - געגועיי לאוכל ביתי

ארטישוק ממולא
אחרי שנה שלמה בה שרצנו, החתיך ואני, בביתה של אימי המופלאה, הגיעה השעה לבעוט את עצמינו החוצה ולעבור לגור יחד. עבדתי אז ברמת-גבריאל והחתיך בחיפה והוחלט לגור באמצע (הקרוב יותר לעבודה שלי ;-))- - - בקיבוץ רמת דוד, שהוא, חשוב לציין, קרוב מאוד גם למקום מגוריה (דאז) של אימי המופלאה.

לעבודה יצאתי אותו בוקר מביתה של אימי (המעבר המיועד היה אמור להתרחש רק בערב- כלומר הייתי אמורה לשוב מהעבודה הישר לביתי החדש) כך שפרידת בוקר דרמטית לא נרשמה, אך משהגיעה השעה לעזוב את העבודה הרגשתי שאני מתפרקת.
אני?! לא אגור עם אמא שלי?! איפה נשמע דבר כזה?
מייד התקשרתי אליה לקטר קצת. "מה אני אעשה" ו"אני ממש מתגעגעת" (ראיתי אותה 10 שעות קודם לכן, כן?) והיא, בלי להתרגש מהמעמד ענתה: "נו אז מה הבעייה? בואי, יש שניצלים!"
תוך רבע שעה הייתי אצלה ואכלתי את השניצלים הטעימים ביותר שאכלתי מימיי. גילוי נאות- שניצלים היו מאז ומעולם המאכל האהוב עלי ביותר. מתכון לשניצלים של אמא שלי אפשר למצוא כאן, אבל סיפרתי את כל הסיפור הזה רק משום שאני כל כך מתגעגעת לאוכל של אמא שלי; לאוכל ביתי, אמיתי. (כי מה לעשות שהאוכל ב"מסעדות ביתיות" לא ממש ביתי וכמותו גם האוכל (האהוב עלי מאוד) של סבתי שתחייה ושל דודתי התותחית. הן מבשלות נהדר, אבל זה לא האוכל הביתי שלי, זה לא האוכל שאני גדלתי עליו. ואם להעמיד דברים על דיוקם- 
טעימים ככל שיהיו- אלה לא "השניצלים של אמא שלי"...
בשר, עוף ופטרוזיליה לפני שנכנסים למטחנה.
אגב, רבע שעה אחרי שפירקתי ערימת שניצלים (רובם ישר מהמחבת) הגעגועים מיצו את עצמם ואני והחתיך (שהגיע אף הוא בינתיים) יצאנו לחנוך את מעוננו החדש ברמת דוד.
פלפלים בשלושה צבעים
ולכבוד המתכון שאני מפרסמת בפוסט הזה, אנקדוטה קטנה נוספת.
אקדים ואומר- מתכונים שלי אני אף פעם לא נותנת. למדתי את זה מסבתא של גילצו, סבתא  חנה, שיכולה ללמד את יאיר גרבוז בכבודו ובעצמו מה זה באמת להיות פולני. כשגילצו סיפרה לי לראשונה שסבתה לא מחלקת מתכונים, כלומר, היא "לא זוכרת אותם"- הוקסמתי ואימצתי. טעים לכם? בואו שוב. אני מבטיחה להכין. או במילים אחרות- אם תכינו את זה לעצמכם כבר לא תבואו ואני זו שאמצא את עצמי יושבת לבד בחושך. 
בשר ועוף נטחנים עם צרור פטרוזיליה
אימי, כמו כל אדם נורמלי, דווקא חילקה את מתכוניה לכל דיכפין. לכן ממש הופתעתי באותו ערב חורפי כשהתחשק לי מהארטישוקים הממולאים שלה והתקשרתי לבקש את המתכון. היא ניסתה להניא אותי מלהכין אותם בעצמי. הטענה היתה שברגע שאתחיל לבשל אותם בבית שלי, יימאס לי מהם, אני כבר לא ארצה לאכול אותם אצלה וחבל, כי גם ככה היא שוברת את הראש כל פעם מה להכין  כשאני באה (שכן, אני מ-א-ו-ד בררנית באוכל, אבל בצד הרע של הסקאלה. כאמור שניצל וצ'יפס, מבחינתי, זו המנה המושלמת).
מטגנים בצל ופלפלים בשלושה צבעים
ובכן,  אחרי ששיטחה בפני את טענותיה ואני התעלמתי מהן- היא נתנה לי את המתכון אבל לא הסתפקה רק בו: בשל היותי (אז, אז...) סטודנטית דלפונית- גם את הפרודוקטים היא היתה מספקת לי: היא היתה קונה לי שקי ענק של לבבות ארטישוק קפואים ונקיים ולצידם, בנפרד כמובן, את הבשר הטחון.
לימון - מוסיף המון!
כמובן שטענתה של אימי התבררה בדיעבד כמוצדקת להחריד: חודש אחרי שהכנתי ואכלתי את הארטישוקים הללו כל סופשבוע, הגעתי לביקור אצל אימי וסיר הארטישוקים הענק שהכינה- נותר בשלמותו.
ממלאים את לבבות הארטישוק
לצערי הרב, לא משנה כמה אני מנסה לשחזר את המתכון הטעים הזה שלה, זה לא יוצא אותו דבר. חסר לי מרכיב אחד חשוב מכל, שלא היה כתוב- 
אהבה של אמא .
מכניסים את לבבות הארטישוק הממולאים לרוטב

ארטישוק ממולא
(מתכון של סוניה המקסימה, שהיתה המזכירה של אימי)
לבבות ארטישוק ממולאים - מתכון של טובה רון

החומרים הדרושים להכנת 20 לבבות ארטישוק ממולאים:
2    בצלים גדולים חתוכים לרצועות או קוביות- מה שאוהבים.
5    שיני שום.
2    גזרים חתוכים לרצועות.
1    פלפל ירוק חתוך לרצועות.
1    פלפל צהוב חתוך לרצועות.
1    גמבה אדומה חתוכה לרצועות.
1/2 צרור סלרי קצוץ דק ויפה.
1    כוס מים פושרים. 
1/2 לימון סחוט.
20 תחתיות ארטישוק. 
ובגיזרת התבלינים: פלפל שחור, מלח ופפריקה.
החומרים הדרושים למילוי הבשר:
1/2   ק"ג בשר טחון (אפשר לחלק לחצי מהכמות בשר בקר והחצי השני עוף/הודו טחון).
1      בצל חתוך דק-דק-דק.
1/2   צרור פטרוזיליה קצוצה.
1      ביצה.
1/2   חצי כוס פירורי לחם

ובגיזרת התבלינים: מעט מלח, פלפל שחור, כמון (בנדיבות, הוא שנותן לקציצות את הטעם) ואחרון חביב- כורכום שישמרנו מסרטן (זה ממש לא טעים בעיני, אז ממליצה לשים במשורה, רק בשביל השקט הנפשי).

הוראות הכנה:
1.   מטגנים את רצועות/קוביות הבצל עד שהן שקופות.
2.   מוסיפים שום כתוש (נזהרים- לשום יש נטייה להישרף מהר).
3.   מוסיפים את הסלרי הקצוץ ומכסים את הסיר למרות שהריח כמעט מאלץ אותך להמשיך ולהינות ממנו כשהסיר פתוח...
4.   מוסיפים את הגזרים והפלפלים, מערבבים היטב וסוגרים את המכסה. נותנים לכל החגיגה הזו זמן - מחכים עד שכל הירקות יתרככו קלות.
5.  בינתיים מכינים את תערובת הבשר: מוסיפים לבשר הטחון את הבצל, הפטרוזיליה, פירורי הלחם והביצים ומערבבים היטב. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.
6.   חוזרים לסיר הירקות: כשאלה התרככו וצבעם התבהר- מוסיפים את המים, הלימון, מל"פ ואבקת מרק עוף (מי שלא בעניין- אפשר בהחלט לוותר על האבקה). 
7.   נותנים לרוטב לרתוח (בעבוע קל, לא יותר) ובינתיים מגלגלים מהבשר כדורים ומכניסים אותן בעדינות לתחתיות הארטישוק. 
8. מבשלים כשלושים דקות על להבה בינונית-נמוכה ואוכלים מייד, למרות שאפשר להקפיא אותם בכיף :-) מומלץ להגיש עם אורז לבן.
אגב- אם נשאר מתערובת הבשר- פשוט תגלגלו לקציצות ותפזרו בסיר. הרוטב ממש טעים וזה כיף שיש גם קציצות "סתם" למי שמעדיף.
ארטישוק ממולא
ארטישוק ממולא ברוטב לימוני

6 תגובות:

  1. או שמא ליסה סימפסון19 מרץ, 2011

    מעורר תאבון!

    השבמחק
  2. אנונימי02 אפריל, 2012

    הנה הגענו לפסח וחיפשתי את המתכון של הארטישוקים שאמא טובה נתנה לי
    אני אוהבת מאוד לעשות אותם כוון שהם טעימים ברמות
    והנה נזכרתי הנה פסח מתקרב ולפני שנתיים שבשבילי זה המוון זמן הודיע לי טובה חברתי הטובה שהיא חולה חשכו עיני וידעתי שהמצב לא טוב היא השביע אותי שלא אספר לאף אחד וכך ביקשה ממני שאבוא לחגוג את ליל הסדר עם סבתא סימי ומשפחתה הייתי מופתעת כוון שאף פעם לא חגגתי ללא משפחתי אבל הלב אמר לי עשי זאת תחגגי איתה היה נהדר ולא אשכח את החג הזה אני נזכרת בה כל הזמן עד עכשיו לא יכלתי להגיב
    אבל הגיע השנה ואני מעריצה אותך שירן שהעלת את כל המתכונים על הכתב וכל הזמן אני קוראת בשקיקה ומחכה לעוד
    תמיד אזכור אוהבת דניאלה

    השבמחק
  3. נכנסנו לפני יומיים לדירה חדשה.
    אז בין ניקיון לניקיון,
    ואחרי שנוסו כל הוריאציות של המאכל הידוע כ"סנדוויץ' עם גבינה לבנה",
    רציתי משהו שייתן לנו טעם של בית. אחרי הכל - זה מה שאנחנו מנסים ליצור כאן.

    את הבלוג אני קוראת בהנאה כבר כמה זמן, והמתכון הזה הגיע בול בזמן. אז תודה רבה, היה *נורא* טעים (הלימון ברוטב - וואו!) ועשה לנו הרגשה של בית.

    השבמחק
    תשובות
    1. איך ריגשת אותי..! כל כך שמחתי לקרוא מה שכתבת :)
      תתחדשו על הדירה!

      מחק
  4. חייבת להגיד לך שעשיתי הרבה מתוכנים לארטישוק, זה המתכון המוצלח ביותר !
    המתכרתי .תודה

    השבמחק
  5. בהחלט המתכון המנצח לארטישוק וניסיתי את כל הסוגים ,המתכון הזה לוקח בגדול. הפך למנת הדגל שלי.
    תודה רבה על השיתוף

    השבמחק

זה אולי נראה מסובך לכתוב תגובה- אבל זה לא :-)
ביחרו לעצמכם שם או הגדירו "אנונימי", כתבו תגובה, ליחצו על "פרסם הערה" והקישו את צירוף האותיות שיינתן לכם. זהו! התגובה נשלחה :-)